Fantastiske Warsawa

I løpet av det siste året har jeg besøkt Warsawa flere ganger i forbindelse med jobb og stort sett er det for travelt til å se noe særlig av byen, men rekker å få sett litt mer for hver gang jeg er på besøk. Som de fleste førstegangsbesøkende til Warsawa hadde også jeg en slags forestilling om at jeg kom til ett litt slitent østblokk land med litt slitne bygningsarbeidere surrende rundt i gatene. Østblokk forestillingen henger nok igjen fra før berlinmurens fall, de slitne bygningsarbeiderne er nok dels medieskapt og dels skapt av alle polske arbeidsinvandrere til Norge som faktisk ser litt slitne ut og ikke akkurat bidrar til dra opp ryktet til polakker nevneverdig. Begge disse forestillingene ble ganske raskt etter første ankomst til Warsawa avkreftet som reineste vås og vrangforestillinger.

I tillegg til at det for Nordmenn er en billig by å bo og leve i, byr Warsawa på fantastiske shopping muligheter (noe jeg normalt ikke bryr meg om, men fikk prøvd grundig da bagasjen min forsvant på siste reise) og ett uendelig antall restauranter, barer og pub’er med gjennomgående høy kvalitet og mat og drikke fra alle verdens hjørner. Og går du noen hundre meter utenfor de aller verste turistområdene så blir det også utrolig billig.

Drosje er billig i Warsawa, men det er både raskere og enda billigere å benytte t-banen, som til tross for at den bare består av en linje (en ny linje er under bygging) tar deg til store deler av byen. T-banen er topp moderne, med store luftige undergrunnsstasjoner og nye vogner med god ruteopplysning. Hyppige avganger gjør også at det ikke blir noen voldsom trengsel ombord i vognene.

Rent historisk så ble hele byen bombet til grunnen under 2. verdenskrig og mer eller mindre hele byen ble etter krigen bygget opp nytt basert på bilder og minner og derfor har man fortsatt en gamle-by i Warsawa likt som man finner i mange andre europeiske byer. Man ser også mye til de tradisjonelle østblokk-blokkene i Warsawa, men de er stort sett godt vedlikeholdt og blender nå godt inn i sammen med moderne arkitektur og de 2-3 nye skyskraperne som vokser opp hvert år. Byen er også fylt med store parkområder og nå til jul er den vakkert pyntet rundt i disse parkområdene og i gatene som gjør det ekstra koselig å vandre litt rundt å titte. Innbyggerne er trivelige og service-minded når du kommer inn i butikker.

Det som for min del trekker en hel del ned er at man ser en del åpenbar prostitusjon, dog ikke like synlig som i Oslo og enkelte andre byer, men nok til at det oppleves som negativt. Alt i alt er likevel Warsawa en by som vokser på meg og er i ferd med å bli en av mine favoritt byer og som jeg tenker er sterkt undervurdert og anbefaler flere å reise til.

[pg_gallery images=»2431,2435,2434,2433,2432,2430,2429,2428,2427,2426,2425,2424″ thumb_image_size=»medium» columns=»3″][/pg_gallery]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *